Storten eerste vrachtwagen zand voor de Zeeheldenwijk

Start bouwrijp maken Zeeheldenwijk

8-12-2021

De zandstorting op het bouwterrein van de Zeeheldenwijk in de middag van 6 december markeerde de officiële start van de aanleg van de nieuwe woonwijk op Urk. Henny Smink van aannemer Smink Infra en wethouder Gerrit Post van de gemeente Urk hadden de eer om gezamenlijk de eerste vrachtwagen met zand leeg te storten.

 Smink Infra is begonnen met het bouwrijp maken van een gedeelte van de eerste fase van de Zeeheldenwijk, een nieuwe woonwijk op Urk. “Een bijzonder feestelijk moment voor Urk. Vandaag starten we met de transformatie van een weiland naar een woonwijk van 1.650 woningen. Een ontwikkeling die de komende 10 jaar niet stil zal staan.”, aldus een tevreden wethouder Post.

Waardevolle archeologische vondsten
Om andere delen van de Zeeheldenwijk bouwrijp te maken, moet de gemeente nog wat stappen nemen. Wethouder Gerrit Post.: “De gemeente Urk heeft in september 2021 de vergunning ontvangen om de grond in de Zeeheldenwijk te mogen bewerken. Deze vergunning is verleend onder de voorwaarde dat we aanvullend archeologisch onderzoek doen. We staan hier namelijk op archeologisch interessante grond. Dat onderzoek is enkele weken geleden gestart en loopt nog even door. Wij hebben nu groen licht gekregen om alvast aan de slag te gaan in een deel van het gebied. Daar ben ik blij mee, want ik weet dat veel Urkers graag zo snel mogelijk in een van deze woningen willen wonen.”

Start bouw eind 2022
Het bouwrijp maken van grond is de eerste stap in het realisatie van de nieuwe woonwijk. Projectleider Joost Corbijn van Smink Infra: “We bedekken de bodem van de Zeeheldenwijk met een dikke laag zand dat we aanleveren via het IJsselmeer. Op dat zand liggen straks de straten en wegen van de Zeeheldenwijk. In het voorjaar van 2022 leggen we riolering, kabels en leidingen in de grond.” De verwachting is dat de eerste fase van de Zeeheldenwijk rond de zomervakantie van 2022 bouwrijp is. De gemeente gaat in de tussentijd op zoek naar geschikte bouwpartners om de woningen en openbare ruimte te realiseren. Naar verwachting start eind 2022 de bouw van de eerste woningen.