Symbolisch moment Michiel de Ruyterbrug

1-10-2021

Op vrijdag 1 oktober heeft wethouder Gerrit Post van gemeente Urk de officiële handeling verricht bij de nieuwe Michiel de Ruyterbrug. In het bijzijn van pers en andere genodigden heeft hij een van de brugpalen geheid op het bouwterrein ter hoogte van het Ensgat. Daarmee is een van de belangrijke brugpalen geslagen die de derde autobrug over de Urkervaart zal dragen. Deze brug vormt straks de toegang tot de nog te ontwikkelen nieuwbouwlocatie Zeeheldenwijk.

Post is blij met de voortgang: “Ruim een jaar geleden stonden we aan de andere kant van de Urkervaart. Toen onthulden we het bouwbord en gaven we aannemerscombinatie 2KA het startsein om te beginnen met de voorbereidende werkzaamheden. Nu ruim een jaar verder zie ik mooie vorderingen. De meerpalen voor scheepvaartverkeer staan, de damwand is geheid en er staan al enkele brugpalen in het water.”

De toekomst van Urk
De Michiel de Ruyterbrug is essentieel voor de toekomst van Urk. Met deze derde autobrug verbetert de gemeente de bereikbaarheid van heel Urk. Het verbindt de Zeeheldenwijk met de Oranjewijk en de rest van Urk. Daarnaast geeft het ook uitwijkmogelijkheden als er aan een van de andere bruggen gewerkt moet worden. Het is een van de ingrepen waarmee de gemeente de groei van Urk faciliteert.

Zomer 2022
Post kijkt reikhalzend uit naar de volgende stappen: “In januari 2022 verwacht de aannemer de prefab delen te kunnen plaatsen. In het voorjaar rond maart/april staat het plaatsen van de beweegbare brugdelen op de planning. We hopen rond de zomer van 2022 de brug officieel te kunnen openen. Daar ben ik enorm trots op.”

Markante aanwinst
De Michiel de Ruyterbrug vormt de markante entree van de nog te ontwikkelen Zeeheldenwijk. De hameistijl en balans van de ophaalbrug worden vriendelijk en slank vormgegeven. Wanneer de brug open staat, vormen ze samen een boetnaald. De brug krijgt een witte hoofdvorm en een blauwe binnenzijde en wordt een icoon in het Urker landschap.

Wethouder Gerrit Post jr. slaat paal Michiel de Ruyterbrug, foto: Spikker
Heimoment Michiel de Ruyterbrug 1 oktober, foto: gemeente Urk